Locuri de muncă în Germania | UE | Juridic

Locuri de muncă în Germania & UE ca şi cetăţean român

Sunteţi cetăţean român şi căutaţi de lucru în Germania sau într-un alt stat membru al UE? În cele ce urmează aflaţi totul despre reglementările legale şi primiţi informaţii referitoare la viaţa şi munca în străinătate.

În timp ce unele dintre joburile oferite de noi se desfăşoară în Germania, cu forme de angajare 100% legale în România, altele se desfăşoară în străinătate, cu angajare în străinătate. Pentru acestea din urmă, găsiţi mai jos reglementările legale în vigoare.

Un loc de muncă stabil şi venituri sigure în Germania. Un vis pe care şi-l urmează mulţi dintre cetăţenii Uniunii Europene şi îndeosebi cei din ţările din Europa de Est. Însă înainte de a începe călătoria, trebuie să vă familiarizaţi cu reglementările legale şi formalităţile necesare.

Ce trebuie să aveţi în vedere înainte de călătoria în Germania?

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene aveţi dreptul de a călători fără limitări în Germania. Pentru aceasta nu aveţi nevoie nici de viză, nici de titlu de şedere. Pentru călătorie aveţi nevoie doar de un paşaport sau de un buletin valabil. Astfel puteţi rămâne pe teritoriul Germaniei fără a trebui să îndepliniţi şi alte condiţii. Pentru a rămâne mai mult de trei luni într-un stat membru al UE, sunt totuşi necesare unele formalităţi.

Pot totuşi călători fără probleme pe teritoriul Uniunii Europene şi membrii familiei mele?

Pentru membrii familiei, care la rândul lor sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, sunt bineînţeles valabile aceleaşi condiţii de călătorie ca şi pentru dumneavoastră. Membrii familiei care nu deţin cetăţenia unui stat membru al UE (aşa numiţii membri ai familiei cetăţeni ai unor state terţe), au nevoie, pentru a călători într-un stat membru al UE în care locuiesc, de un paşaport de călătorie valabil. În cazul în care membrii familiei sunt cetăţeni ai unui stat pentru care este obligatorie deţinerea unei vize de călătorie, acestora li se va solicita prezentarea unei vize.

În calitate de membru al Uniunii Europene aveţi dreptul la liberă circulaţie. Însă ce înseamnă de fapt această liberă circulaţie? Una dintre cele patru libertăţi de care se bucură cetăţenii UE este libera circulaţie a lucrătorilor.

În conformitate cu articolul 2 paragraful 1 al Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), fiecare cetăţean al UE are dreptul de a circula şi de a îşi avea reşedinţa obişnuită pe teritoriul statelor membre.

În cazul în care şederea dumneavoastră se întinde însă pe o perioadă mai lungă de trei luni, libera circulaţie poate însă fi oferită numai în anumite condiţii. Au dreptul la liberă circulaţie numai cetăţenii UE care fie sunt angajaţi, fie doresc să urmeze o formare profesională, sunt independenţi, sau se află în căutarea unui loc de muncă. Ceilalţi cetăţeni europeni – care nu sunt angajaţi sau îşi desfăşoară activitatea ca independenţi – au acest drept dacă dispun în statul membru în care doresc să îşi aibă reşedinţa obişnuită de mijloacele financiare necesare pentru a se putea întreţine şi pentru a putea dispune de o asigurare medicală adecvată. Acelaşi lucru este valabil şi pentru aparţinătorii familiei care însoţesc cetăţeanul UE sau care doresc să locuiască împreună cu acesta.

De o importanţă deosebită este de asemenea şi dreptul la egalitate, deoarece în conformitate cu art. 18 TFUE, orice discriminare survenită ca urmare a cetăţeniei unei persoane este interzisă.

Ce formalităţi administrative trebuie respectate atunci când doriţi să rămâneţi pe teritoriul Germaniei pentru o perioadă mai lungă de trei luni?

  1. Asiguraţi-vă că paşaportul sau buletinul vă sunt valabile.
  2. În calitate de angajat, trebuie să puneţi la dispoziţia autorităţilor o confirmare a raportului de angajare sau un certificat de muncă eliberat de angajator, însă nu şi o fişă de salarizare.
  3. Persoanele care îşi desfăşoară activitatea ca independent trebuie să facă dovada că sunt înregistrate ca atare.
  4. Celelalte persoane care nu sunt angajate sau independente trebuie să demonstreze că dispun de suficiente mijloace financiare, precum şi că sunt asigurate medical, astfel încât să reiasă cu nu au nevoie de acordarea de ajutor social.

După depunerea documentelor necesare în conformitate cu prevederile legale în vigoare, dispuneţi de o certificare a luării în evidenţă.

Şi membrii familiei dumneavoastră, care sunt de asemenea cetăţeni ai UE, primesc certificarea luării în evidenţă, dacă au un buletin sau paşaport valabil şi dacă se poate demonstra raportul familial între dumneavoastră şi aceştia. Membrilor familiei care nu sunt cetăţeni ai UE li se eliberează un permis de şedere, prin care se pot legitima în mod clar ca fiind membri ai familiei cetăţeanului UE.

Cum se poate păstra dreptul de şedere?

Aveţi drept de şedere atât dumneavoastră cât şi membrii familiei dumneavoastră, atâta timp cât sunt îndeplinite cerinţele necesare. Ceea ce înseamnă că vă puteţi pierde dreptul de şedere atunci când nu mai deţineţi un loc de muncă sau vă pierdeţi statutul de angajat şi nu dispuneţi de suficiente mijloace financiare pentru a vă asigura existenţa.

Atunci aveţi dreptul de a solicita ajutor social. Statul membru al UE în care vă aflaţi are dreptul însă de a verifica toate detaliile referitoare la solicitarea dumneavoastră, adică de a stabili dacă solicitarea dumneavoastră se bazează pe probleme financiare temporare sau nu. În cadrul verificărilor sunt importante durata şederii dumneavoastră pe teritoriul statului respectiv, precum şi circumstanţele personale.

Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a se putea vorbi despre dreptul de şedere permanentă?

Singura condiţie pentru ca Dreptul de şedere permanentă să devină aplicabil, este aceea de

a vă fi aflat pe teritoriul statului respectiv fără întreruperi pentru o perioadă de cinci ani. Membrii familiei dumneavoastră care se află pe teritoriul statului de tot atâta timp, primesc de asemenea dreptul de şedere permanentă. Puteţi pierde acest drept numai în condiţiile în care, timp de doi ani consecutiv, locuiţi în alt stat.

Aţi găsit ce căutaţi pe această pagină?

Aveţi întrebări?

Atunci contactaţi-ne în scris sau telefonic 0744 103907.

Sicherheitscode